I vår förening är vi måna om att bidra till ett hållbart samhälle och därför kan vi erbjuda medlemmarna omfattande sopsorteringsmöjligheter och hjälp med återvinning. För att det ska fungera är det förstås jätteviktigt att alla tar del av instruktioner och slänger rätt saker på rätt plats.
Är du det minsta osäker - fråga gärna nån granne eller kontakta styrelsen!
Hushållssopor
Det finns två soprum märkta ”Sopor” för hushållssopor. Ett soprum ligger mittemot hus 16 och ett mittemot hus 22. Hushållssopor ska slängas i soppåsar av plast och sen i de gröna kärlen i soprummen. Boende ska se till att hushållssoporna är väl paketerade och noggrant hopknutna, innan de läggs i sopbehållarna.
Notera! Artiklar av glasmaterial, metall, kartong, lösa föremål etc. får inte slängas tillsammans med hushållssoporna.
Matavfall
Slängs i därför avsedd brun påse (finns att hämta i soprummen), försluts noga och läggs i kärl med brunt lock, märkt “matavfall”. Detta slängs i soprummen vid hus 16 resp. 22
Vad är matavfall? Läs på den bruna påsen för information om vad som kan slängas i den.
Se film om hur maten återvinns.
Glasåtervinning
Glasflaskor och glasburkar ska slängas i avsedda kärl för glasåtervinning i respektive soprum vid hus 16 och 22. Endast flaskor och burkar av glas kan återvinnas. Övrigt glas får var och en ta med till återvinningscentralen.
Notera! Glas får inte placeras i rum märkta ”Grovsopor”.
Metallåtervinning
Hushållsmetall dvs konservburkar, metalltuber, värmeljushållare m.m. återvinns i kärl i soprummen. Ingen annan metall får läggas där svs INTE galgar, burkar med miljöfartligt innehåll tex lim, spray, färg et.c. Detta återvinns på annat sätt. Se vidare instruktioner.
Plaståtervinning
Hushållsplast (Mjuka och hårda. Bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, frigolit, burkar, dunkar, flaskor, små hinkar (till exempel för sylt) kan lämnas för återvinning i ett blått kärl placerat i samma rum som tidigningsåtervinningen. Utnyttja den och bidra till bättre miljö genom att sortera plast.
Notera! Plasten ska läggas i separat dvs lägg inte i allt i en större påse och släng utan häll ut det. Detta underlättar sortering o återvinning.
Grovsopor
Detta utrymme finns mittemot hus 18. Här kan du slänga:
- Batterier läggs i litet kärl märkt “batterier”
- Lampor läggs i kärl uppmärkt med “lampor”
- Wellpapp, grövre papp, frigolit (mindre frigolit kan läggas i plaståtervinningen) och kartonger samt annat återvinningsbart som får plats i kärlen läggs i stora gröna kärl. OBS!! Vik ihop kartonger innan så får mer plats.
Notera! Grovsopor är till för större föremål så vanliga mjölk-kartonger, juiceförpackningar et.c. föreslår vi att du tar med dig och återvinner i kommunens gröna stationer vid matbutikerna tex ICA Stop, ICA Dragonen eller Ullna et.c.
Däck, kyl/frys, tvätt/torktumlare, bilbatterier, färgburkar och farligt avfall m.m. kan INTE slängas här. Det får var och en köra till återvinningscentralen eller bensinmack (färg och farlig avfall) själv. Inget får ställas utanför soprummet eller utanför kärlen. Får det inte plats får du själv ta med dig ditt avfall till återvinningscentralen Hagby Återvinningscentral på Frestavägen 10 eller gå till den mobila återvinningscentralen som kommer med jämna mellanrum till Gribbylund. Övriga återvinningscentraler i Täby.
Elektronik
Uttjänta elektriska artiklar ska placeras i rum märkt ”Grovsopor” i stor trådbur. Större elektronikprodukter och vitvaror får du själv ta med till Hagby eller beställa bortforsling och hämtning, på egen bekostnad.
Returpapper
Detta utrymme finns mittemot hus 18 och är enbart avsedd för tidningspapper, kontorspapper, kuvert utan fönster. Plastat papper kan inte återvinnas. Detsamma gäller wellpapp, kuvert och kartonger, vilket ska slängas hopvikt i grovsoprummet.
Jord och trädgårdsavfall - tar du med till återvinningscentralen (eller ger till någon med egen kompost.)
Papperskorgar vid lekplatserna - Här kan man slänga hundbajspåsar, väl igenknutna eller annat smått.
Miljötrattar för återvinning av matfett utdelade till samtliga hushåll. Använd dem så slipper vi stopp i avloppet. (När pet-flaskan du samlat olja i är full slänger du den i din vanliga sopkorg för restavfall och lägger i de gröna kärlet.)