En bostadsrättsförenings stadgar är ett mycket viktigt dokument, som du bör läsa igenom. I samband med ditt köp av din bostadsrätt har du också godkänt föreningens stadgar. Läs dokumentet genom att klicka på länken nedan.
Dessa Ordningsregler är antagna enligt styrelsebeslut 2010-06-03 och uppdaterade 2018-11-19
Årsavgiften
Bygga om, bygga till, ändra
Markytan
Plantering av växter
Elda, grilla och fyrverkerier
Bilkörning/Parkering/Cyklar
Sophantering
Grovsopor
Grannsämjan
Ingår:
värme
vatten
renhållning
kollektiv elektrisk ström
en parkeringsplats (ej motorvärmare)
bredband och TV-paket
ekonomisk förvaltning
fastighetsavgift
ränta och amorteringar på föreningens gemensamma lån
revisor
löpande underhåll av mark och fastigheter
Ingår ej:
elavgift för hushållsström
elförbrukning för motorvärmare vid p-plats
För följande åtgärder krävs skriftlig ansökan till styrelsen.
Bygga altan
Sätta upp en markis
Sätta upp en spalje eller insynsskydd mot granne
Fast inredning på balkong (tex golv)
Inglasning av balkong
Väsentliga förändringar av lägenheten (se paragraf 26-32 i våra stadgarna)
Loftgångar
På loftgångar får du ha mindre flyttbara tillhörigheter tex ett litet bord, stol, blomkruka så länge det är fri framkomlighet för post, sjukvård, brandkår och hantverkare och liknande. Blomlådor och liknande måste hänga på insidan av räcket.
Balkonger
Blomlådor och liknande måste hänga på insidan av räcket.
Vitvaror i lägenheten
Vitvaror (kyl, frys, spis, diskmaskin, tvättmaskin och tumlare) inklusive sanitetsporslin (toalettstol, handfat) ansvarar bostadsrättsinnehavaren själv för, såväl underhåll som reparation. För bibehållen standard i lägenheten förväntas bostadsrättsinnehavaren byta ut utslitna enheter och delar på egen bekostnad.
Förändring i lägenheten
Förändringar i lägenheten, som flyttning av väggar, upptagning eller flyttning av dörrhål eller liknande är inte tillåtet utan styrelsens medgivande. Detta är reglerat i våra stadgar paragraf 26-32 och i enlighet med bostadsrättslagen.
Bostadsrättsinnehavare med lägenheter i markplan disponerar en markyta, utanför lägenhetens huvudingång (= framsidan), omfattande arean avgränsad av denna lägenhets bredd och 3 m vinkelrätt ut från denna vägg eller fram till asfalten, med begränsningen att utrymmet under trappan till loftgången får användas av bostadsrättsinnehavare med lägenhet på övervåningen, för tillfällig uppställning av t.ex. barnvagnar, trehjulingar och liknande. (Förslagsvis ställs barnvagnar i barnvagnsförrådet och cyklar i cykelförrådet)
Bostadsrättsinnehavare med lägenheter, som istället för balkong har altan, disponerar en markyta omfattande arean avgränsad av denna lägenhets sidas bredd och 3,5 m vinkelrätt ut från denna vägg. (= baksidan)
Det åligger bostadsrättsinnehavaren att hålla underhålla detta område så att det ser städat och snyggt ut. Övriga markytor inom området är gemensamma. Dessa ytors utformning bestäms av styrelse i samråd med boende men är till för alla boende och ska kunna disponeras fritt av alla boende. På gemensamma ytor får inga privata saker ställas ut, ytor inhägnas eller planteringar göras.
Plantering av växter inom området får inte ske närmare än 50 cm från fasaden och växterna får högst nå en höjd av 90 cm. Inget annat är tillåtet utan godkännande.
Om boende har andra förslag på planteringar på “sin yta”, se ovan, behöver detta ansökas om till styrelsen med ritning och beskrivning.
Inga växter får fästas vid eller klänga på fasaden.
Styrelsen eftersträvar enhetlighet i området dels för allas trevnad och dels för att förhöja värdet på våra bostadsrätter.
Efterföljs inte ovanstående regler, kommer styrelsen kräva att bostadsrättsinnehavaren omedelbart åtgärdar eventuella felaktigheter.
Grilla
Ta hänsyn till väderlek och vindriktning vid grillning utomhus, så att inte grannar får in grilloset i sin lägenhet. Grillning med gasol och el är tillåtet. Grillning med kol är inte tillåtet på loftgångarna ej heller på balkongerna. Lärgenhetsinnehavaren har fullt ansvar för att hålla uppsikt och släcka grillen efter avslutad grillning.
Använd helstden gemensamma gasolgrillen i poolområdet. Den kan bokas. (Se även regler för poolområdet.)
Marschaller
Marschaller måste stå på sten/betong och med väl tilltaget avstånd från trätrappa och husets fasad. Dessa måste även stå i säker ställning och bevakas av bostadsrättsinnehavaren.
Täby kommuns regler för fyrverkerier
OBS! Nya regler from 2019 - Det är inte längre tillåtet att använda raketer med styrpinne.
Tänk på dina grannar, hundar och katter samt brandrisken om du använder raketer på offentlig plats.
Du får ENDAST använda pyrotekniska varor på valborgsmässoafton och nyårsafton mellan kl 16.00-01.00, men i övrigt så är det inte tillåtet i Täby. Smällare är inte tillåtet. (Nya regler kommer att införas under 2019)
Läs mer om eldning och raketer och grillning på Täby kommuns hemsida.
Till varje lägenhet finns en tillhörande parkering avsedd för bil.
All bilkörning, motorcykel- och mopedkörning i området är förbjuden. Det enda undantaget från detta är att den boende, vid i- och urlastning av tungt eller skrymmande gods, får köra fram bilen till lägenhetsingången. Bilen ska därefter utan dröjsmål flyttas.
Parkering av bilar är endast tillåten på markerade parkeringsplatser.
Parkeringsplatserna inom området är märkta med nummer.
Gästparkeringar finns nedanför hus 10 mot slipersmuren. Det finns även en gästparkering längst ned mot gatan vid hus 16. Gästparkeringarna är märkta ”Hyrd P” och ett nummer.
Cyklar bör förvaras i cykelrummen. Se till att cyklar i området ej placeras så att de stör eller hindrar andra boende.
Observera! Parkering på gårdsområdet inte är tillåtet. Det är boendes ansvar att se till att besökande utnyttjar besöksparkeringen. Besöksparkeringen är till för gäster och inte avsedda för långtidsparkering av extra bilar.
Hushållssopor
Det finns två soprum märkta ”Sopor” för hushållssopor. Ett soprum ligger mittemot hus 16 och ett mittemot hus 22. Hushållssopor ska slängas i soppåsar av plast. Se till att hushållssoporna är väl paketerade och noggrant hopknutna, innan de läggs i sopbehållarna.
Matavfall
Slängs i därför avsedd brun påse (finns att hämta i soprummen), försluts noga och läggs i kärl med brunt lock, märkt “matavfall”. Detta slängs i soprummen vid hus 16 respektive hur 22.
Vad är matavfall? Läs på den bruna påsen för information om vad som kan slängas i den.
Glasåtervinning
Glasflaskor och glasburkar ska slängas i avsedda kärl för glasåtervinning i respektive soprum vid hus 16 och hus 22. Endast flaskor och burkar av glas kan återvinnas. Övrigt glas får var och en ta med till återvinningscentralen. Om glasåtervinningen är full i ett av soprummen, kontrollera om plats finns i det andra soprummet. Glas/flaskor får INTE ställas på golvet.
Metallåtervinning
Det finns ett kärl för metallåtervinning i soprummen vid hus 16 respektive hus 22.
Exempelvis alla slags konservburkar, tuber, kapsyler av metall, metallock, dryckesburkar utan pant, aluminiumfolie och -formar. Endast hushållsmetall. Ej färgburkar eller dylikt.
Plaståtervinning
I samma rum som returpapperskärlen, gula huset mitt emot hus 18, finns nu ett blått kärl för återvinning av hushållsplast. Läs NOGA instruktioner i soprummet/på kärlet vad som får slängas här. Hushållsplasten ska vara ren och slängas separat dvs INTE packas i påsar och slängs i kärlet eftersom det försvårar återvinningen.
Detta utrymme finns mittemot hus 18. Här kan du slänga:
- Batterier, lampor, elartiklar och elektronikartiklar, wellpapp, grövre papp, frigolit och kartonger, mindre byggavfall samt annat återvinningsbart i därför avsedda kärl.
Farligt avfall
Däck, kyl/frys, tvätt/torktumlare, bilbatterier, färgburkar och annat farligt avfall kan INTE slängas här. Det får var och en köra till återvinningscentralen eller bensinmack (färg och farligt avfall) själv.
Kom ihåg att huvudansvaret för bortfraktning av grovsopor är ditt eget. Finns det inte utrymme i grovsoprummets kärl är du hänvisad till Hagby Återvinningscentral på Frestavägen 10.
För att vi ska kunna erbjuda dessa tjänster behöver alla följa ordningsreglerna. I annat fall riskerar vi att behöva stänga grovsoprummet.
Returpapper
Detta utrymme finns mittemot hus 18 och är enbart avsedd för tidningspapper, kontorspapper. Plastat papper kan inte återvinnas. Detsamma gäller wellpapp, kuvert och kartonger, vilket ska slängas hopvikt i grovsoprummet.
Papperskorgar i området
Här kan man slänga väl förslutna hundbajspåsar eller annat smått.
Mer om sopsortering och återvinning i Täby
För allas trevnad: Ser du skräp på marken i vårt finns område, ta upp och släng i soporna så hjälps vi åt att hålla fint!
För att bibehålla en god grannsämja krävs:
Tänk på ljudnivån i lägenheten. Om ni t.ex. spelar instrument, lyssnar på musik eller ser på TV, se till att grannarna inte störs av detta.
Undvik att gå med hårda skor inne. Ljudet fortplantar sig till övriga delar av huset och kan störa boende.
Spika, hamra, bygga är tillåtet vardagar 7 -19 samt helger 10-18
Mata inte fåglar från balkong, loftgång eller fönsterbleck. Fåglarna skräpar ner och mat kan locka till sig råttor och andra skadedjur.
Skaka inte mattor och andra föremål från balkong, fönster eller loftgång.
Spola inte stora mängder vatten sent på kvällen.
Tänk på att husdjur kan vara ett problem. Det finns många som lider av allergi. Se till att era husdjur inte förorenar i området (sandlådor, grönområden). Djur får inte tas med till gemensamma utrymmen inomhus, som t.ex. gemensamhetslokalen.
Rökning är inte tillåtet i gemensamma inomhusutrymmen.
Källargångarna ska hållas fria från lådor, möbler och skräp. Källardörrar ska alltid vara låsta.
Tack för att du bidrar till att vår förening är ren, fin, trevlig och välskött!